Innovatív megoldásokat közvetítünk...

Egy nem mindennapi történet


Kedves Látogatónk!


Ha megtisztelt azzal bennünket, hogy ellátogatott weboldalunkra, szeretném ezt egy nem mindennapi történettel meghálálni.

Az itt olvasható „story" sokkal több, mint multinacionális cégek átalakulásának leírása, a történet egy évszázad ipari és technológiai fejlődésének pillanatképe. A képen egy kicsi pontként rajta vagyunk mi is, ezért örömmel mesélek!


    1902-ben öt üzletember megalapította a Minnesota Mining and Manufacturing Co. vállalatot, vagyis a 3M-et. A cég eleinte korund bányászattal foglalkozott, a csiszoláshoz szükséges port gyártották. A példátlan fejlesztőkedvvel és innovatív gondolkodással megáldott csapat kifejlesztette a csiszolópapírt (smirgli), melynek vízálló változata egyből az 1920-as évek amerikai autógyártásának elengedhetetlen eszközévé vált. Ha elhagyjuk a smirgliről a csiszolóport, kapjuk a ragasztószalagot -gondolta egy fiatal laboratóriumi asszisztens - és íme, megszületett az azóta is ismert Scotch ragasztószalag márka.

    Az elkövetkező évtizedek szakadatlan fejlesztései alapján a 3M a világ egyik vezető technológiai nagyhatalmává vált. Talán senki sem gondolná, hogy a számtalan ipari és irodai ragasztószalag, csiszolókorong, a magnószalag, a videoszalag, a másolópapír és a másológép, a különféle porszűrők és maszkok, az irodai Post-it ragasztós jegyzetpapír, az írásvetítő és a vegyszernélküli lézerkamera - mind-mind a 3M innovációját dicséri.

 


3M

 


    A Magyarországon a rendszerváltást követően megalakult 3M képviselet 1993-ban döntött úgy, hogy hazánkban is elindítja a 3M orvosi képalkotás üzletágát. Büszke vagyok arra, hogy részese lehettem e történelmi időszaknak, hiszen a hazai CT- és MR-telepítések felfutásával párhuzamosan nagy igény támadt a megbízható és korszerű lézerkamerákra. A 3M infra lézerrel működő berendezései hamar átvették a piacvezető szerepet. Az igazi nagy technológiai áttörést azonban a 3M világ első vegyszer nélküli előhívási eljárással működő ún. szárazlézer kamerája jelentette. Az új technológia olyan nagy jelentőségű volt, hogy az első 3M DryView lézerkamera kiállítási bemutatóján testőrök vették körül a berendezést, nem lehetett hozzáérni sem, a kinyomtatott lézerfilmeket pedig egytől-egyig vissza kellett adni -nem csoda, a technológiai „titkot" a film speciális emulziója rejtette.


    1996-ban a 3M leválasztotta azokat az üzletágakat, amelyek inkább az informatikához és nem tradicionálisan a vegyipari gyártói háttérhez kapcsolódtak. A megszületett Imation multinacionális cég az orvosi képalkotás, a nyomdaipari képalkotás és az elektronikus adathordozó üzletágak fejlesztési és gyártási hagyományait vitte tovább.


imation

 

    A magyarországi csapat változatlan felállással, de új névjegykártyákkal ellátva lelkesen járta az országot, és valóban ragyogó sikereket értünk el. Az Imation sikeresen futtatta fel az „anyukától" átvett technológiákat és gyártási kultúrát, jelentős fejlesztésekkel járult hozzá különösen az adattároló és archiváló eszközök fejlődéséhez.


    Hidegzuhanyként ért bennünket a hír 1998-ban, hogy az Imation -alkalmazkodva az egységesedő Európában lejátszódó folyamatokhoz - bezárja a régióban működő leányvállalatait, és egy kereskedelmi és logisztikai központ által irányított forgalmazói hálózat kialakítását támogatja. Így alakult meg a három üzletág képviseletére egy-egy hazai forgalmazó cég 1998-ban.

    Az Imation dicséretére legyen mondva, nagyon komoly segítséget kaptunk mindannyian, nekünk „csak" a cégalapítás és az egész üzlet továbbvitele volt a feladatunk. A létrejövő hazai forgalmazó cégek - Medimat, Grafimat, Datimat - utolsó szótagja az Imation-os gyökereinkre utalt, az első tag pedig a képviselt üzletágakra. Ma már csak a Medimat Kft. működik hármunk közül.

Még meg sem száradt az új névjegykártyánkon a festék, amikor az orvosi képalkotás üzletág teljes egészében átkerült a nagy amerikai versenytárshoz, a KODAK-hoz. Ekkor a Medimat Kft. ismét bizalmat kapott - most a KODAK vezetésétől.

A szerencse ismét mellénk állt, az új névjegykártya nyomtatását pedig már megszoktuk. Kell-e mondanom milyen boldogan vállaltuk fel a KODAK magyarországi képviseletét az orvosi képalkotás üzletágban?

    Hiszen azóta, hogy a Rochesterben céget alapító George Eastman 1888-ban az emberek kezébe adta a világ első eldobható fényképezőgépét, a Kodak megszámlálhatatlan szabadalommal és termékkel a képalkotás állócsillaga. A világ egyik legismertebb márkaneve - apropó, tudja, honnan származik a KODAK név? Erről sok legenda kering, az egyik aranyos történet szerint Eastman pályázatot írt ki az új eldobható fényképezőgépének nevére. A díjat egy háziasszony vihette haza, aki a masina kattintásának hangjára asszociálva pályázott a „kodak" szóval.

 


kodak

 

 

    A KODAK filmgyártási technológiája és minősége „gold standard" volt -hiszem, hogy még mindig az - az orvosi képalkotásban is. A cég a digitális képalkotás területén kiemelkedőt  alkotott. A digitális foszforlemezes technológia szabadalmát ugyanis egy KODAK alkalmazott védette le. (A szabadalmi leírás itt nézhető meg) A sors fintora, hogy a zseniális, de túlbuzgó kollégát egyből kirúgták, amiért munkaidőben olyanon töri a fejét, ami alapjaiban veszélyezteti a cég filmüzletét. Az első digitális foszforlemezes kiolvasót aztán piacra dobta egy konkurens cég, a KODAK pedig igyekezett utolérni „önmagát". Szerencsére ez hamar sikerült, és kihasználva a tekintélyes technológiai és fejlesztői hátteret, a KODAK a foszforlemezes berendezések vezető gyártójává vált.

    A digitális világ friss áramlatokat hozott, sorra keltek életre az informatikához szorosan kapcsolódó termékek és szolgáltatások. A szoftver nem tartozott a tradíciókhoz, ezért az orvosi képfeldolgozás és PACS területén jó hírű izraeli Algotec cég 2003 évben végbement integrálásával teremtette meg a KODAK annak lehetőségét, hogy az egészségügyi szoftverek piacán is az élvonalba kerüljön.

Már jól megszoktuk a névjegykártyánkat - néhányszor új adagokat is nyomtattunk - amikor a sors újabb fordulatot hozott. 2007-ben a KODAK teljes orvosi képalkotó üzletága a kanadai Onex cégcsoporthoz került www.onex.com és létrejött a Carestream.

 

 


CSH logo

 

 


A KODAK márkanév maradt az eredeti gyártónál, bár néhány termékünk - például a röntgenfilmek - csomagolásán még egy ideig használjuk a régi nevet. Az újranyomtatott névjegykártyával új perspektívákat és friss lendületet kaptunk.

Igazi vérátömlesztést éltünk át - pozitív értelemben. Az új vezetőség érezhetően nagy teret enged az innovációs kedv szárnyalásának. Ennek első gyümölcseit élvezhetjük olyan kiemelkedő újdonságnak számító termékek megjelenésével, mint a DRX- technológia vagy a SUPERPACS.


Kedves Olvasó, köszönöm, hogy elolvasta történetünket-történelmünket!

Reméljük, szórakoztató volt. Mi a magunk részéről nagyon élveztük és most is élvezzük ezt a nagy élet-játékot. Hiszen ugyanabban a székben ülve élhetjük át nagy cégek átalakulását, nagy technológiák megszületését. Mindig találkozunk valami nagyszerűvel és forradalmi újdonsággal, amit a mi kis „állandó" csapatunk, a Medimat Kft. a megszokott lelkesedéssel és tudatossággal, szakmaszeretettel és lelkiismeretes hozzáállással közvetít partnereink, ügyfeleink felé.


Nem lesz több átalakulás? Dehogyisnem, reméljük lesz! Még azt se bánjuk, ha megint új névjegykártyát kell nyomtatnunk...


További jó olvasást kíván a weblapunkon:

Gémes László ügyvezető igazgató és a Medimat Kft. munkatársai


1117 Budapest, Fehérvári út 54-56/b. | Telefon: (+36-1) 437-0970 | Fax: (+36-1) 437-0979
A weboldalt készítette
365 Solutions Kft.